Csaknem 25 százalékkal csökkenthető a tévénézési idő óvodásoknál, különböző ügyes, figyelemelterelő trükkökkel, és a jutalmazás lehetőségeit maximálisan kihasználva - állapították meg a New York állambeli Copperstownban működő Basset Egészségügyi Kutató Intézet munkatársai.

A vizsgálatot végző pszichológusok hét héten át napi 20 percet foglalkoztak a gyerekekkel, akikkel listát írattak a televíziózáson kívüli érdekes programlehetőségekről, különös tekintettel a meseolvasásra. A szülőket a kutatók arra kérték, hogy minden egyes televíziózás nélkül töltött nap után vonzó matricákkal jutalmazzák a kicsiket. Az óvodák gyermekpartikat rendeztek a tévémentességet ünnepelve.

A vizsgálatba bevont negyvenhárom, 2-5 év közötti kisgyerek a leszoktatási kurzus előtt átlagosan heti 13 órán át ült a televízió készülékek előtt, (az amerikai gyermekgyógyászok szövetségének ajánlása szerint a kicsiknek heti két óránál többet nem helyes a készülékek előtt tölteniük), a program lezárulása nyomán ez az időszak 10 óránál is kevesebbre csökkent. A kontrollcsoportba beosztott gyerekek nem vettek részt a leszoktató foglalkozásokon, és az ő esetükben a kísérlet ideje alatt is növekedett - csaknem egy órával - a tévénézési idő.

Mint az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című tudományos folyóirat a kísérletről beszámolva írta, hasonló program működik nagyobb gyermekeknél is, sokkal hatékonyabb azonban a mértéktartásra szoktatás kicsi korban, még azelőtt, hogy a televízió nézés rögzült rossz szokássá válik. Mint az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című tudományos folyóirat a kísérletről beszámolva írta, hasonló program működik nagyobb gyermekeknél is, sokkal hatékonyabb azonban a mértéktartásra szoktatás kicsi korban, még azelőtt, hogy a televízió nézés rögzült rossz szokássá válik.