A változó korban lévő depressziós nők jóval gyakrabban válnak szívbetegekké, illetve halnak bele e betegségbe, mint azok, akiknél nem tapasztalható ez a pszichés rendellenesség.

Az amerikai Albert Einstein orvosi egyetem munkatársai több mint 93 ezer nő vizsgálata alapján jutottak erre a következtetésre. Megállapításaik szerint azok a depressziós nők, akik a vizsgálat kezdetén egyébként egészségesek voltak, azaz nem voltak szív-és keringési problémáik, az elkövetkező évek során 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel estek áldozatul szívbetegségeknek, mint azok, akik nem küszködtek depresszióval.

Az orvostudomány számos biológiai mechanizmus elemzése nyomán már eddig is gyanította, hogy kapcsolat áll fenn a depresszió és a keringési-érrendszeri megbetegedések között, az azonban csak most vált nyilvánvalóvá, hogy a depressziót a szívhalál önálló rizikófaktorának kell tekinteni - figyelmeztetett Sylvia Wassertheil-Smoller az amerikai kormány megbízásából végzett, négy éven át tartó vizsgálatot végző kutató csoport egyik munkatársa.