Kamatmentes kölcsönt kaphatnak a férjük vagy éppen vőlegényük által tömény kénsavval - vitriollal - elcsúfított bangladesi nők - határozta el a dakkai kormány.

A BSS hivatalos bangladesi hírügynökség jelentése szerint erre a célra 2,5 millió taka (mintegy 8 millió forint) összegű alapot hoztak létre. A kölcsön célja lehetővé tenni, hogy az elcsúfított, megbélyegzett, ily módon kiközösített nők önálló vállalkozásba foghassanak és így megélhessenek.

Az ázsiai országban igen gyakori eset, hogy a féltékeny férj vagy a kikosarazott kérő savat zúdít a nő arcába, ha úgy tekinti, hogy őt, a férfit sérelem érte. A kegyetlen szokás ráadásul aggasztóan terjed, 2001-ben 341, 2002-ben 485 ilyen támadást jegyeztek fel. Az áldozatok közül sokan nem élték túl a férfiak bosszúját, a túlélők külön alapítványt hoztak létre - innen származnak a fenti adatok. Tavaly 200 nő tüntetett Dakkában, a hatóságok segítségét sürgetve a vitriolos támadókkal szemben.

Haleda Zia miniszterelnök két éve bejelentette, hogy a savas agresszorokat különbíróságok fogják felelősségre vonni, és ezek akár halálbüntetést is kiszabhatnak a bűnösre. A nővédelmi szervezetek szerint azonban így sem javult a helyzet, továbbra is gyakoriak a nők ellen intézett vitriolos támadások a 130 millió lakosú ázsiai országban.