Az egyház belügyeibe való beavatkozásnak tekinti valamennyi magyarországi történelmi egyház, hogy a Károli ügy kipattanását követően meleg szervezetek is kifogásolták, hogy a homoszexualitásukat nyíltan felvállaló személyek nem vehetnek részt az egyházi hittan tanári vagy lelkészi felsőoktatási képzésben. Ennek a Parlamentben, kedden megtartott kerekasztal-beszélgetésen adtak hangot az egyházak képviselői.

Az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal szervezésében zajlott találkozón Szabó István református püspök a meleg szervezetekkel történő párbeszéd feltételéül azt szabta, hogy a Háttér Társaság vonja vissza a múlt héten benyújtott bírósági keresetét. Ebben az egyesület többek között arra kéri a bíróságot, hogy mondja ki, hogy az egyetem megsértette a homoszexuális kisebbség egyenlő bánásmódhoz való jogát és kötelezze az intézményt: közleményben fejezze ki sajnálkozását a jogsértés megtörténte miatt.

Mocsonaki László a Háttér Társaság ügyvivője távolmaradásával tiltakozott az ellen, hogy kifejezett kérése ellenére sem hívták meg a beszélgetésre az Öt Kenyér Keresztény Közösség a Homoszexuálisokért egyesület részéről Sándor Bertalan lelkészt. Így az LMBT közösséget Kárpáti József ügyvéd képviselte.

Lévai Katalin, Magyar Bálint és Kárpáti József az egyházi vezetőkkel szemben megfogalmazott álláspontjuk szerint az államilag finanszírozott felsőoktatási intézményekben a fenntartónak és az intézményvezetésnek tiszteletben kell tartani az esélyegyenlőség követelményét.

Az esélyegyenlőségi tárca nélküli miniszter a találkozó végén reményét fejezte ki, hogy a kérdésben megkezdett társadalmi párbeszéd folytatódik.