A kanadai gyerekek jó útra térítésében továbbra is alkalmazni lehet a testi fenyítést. Fenekelés igen, pofozás nem, ütés csak kézzel, nadrágszíjjal nem! Ez a lényege a kanadai Legfelsőbb Bíróság döntésének.

Kimondták, pontosabban szólva megerősítették, hogy a szülőknek és a tanítóiknak, tanároknak igenis alkalmazni kell a testi fenyítést, de csak mérsékelt erővel, bár kilenc bíró közül három a fenekelést is sokallotta. E véleményükkel azoknak a gyermekvédő szervezeteknek az aggodalmában osztoztak, akik a bírósághoz fordultak: ideje eltörölni azt a törvénycikkelyt, amely több, mint egy évszázada biztatja a szülőket és a pedagógusokat, hogy ha szükséges, "ésszerű erővel" térítsék jó útra a megtévedt gyerekeket.

A mai bírák azonban úgy látják, hogy a jogosan és időben alkalmazott fenekelés társadalmi haszonnal is jár. A megelőzést szolgálhatja, hogy tilos a vonalzó és a nadrágszíj nevelő szándékú bevetése, mellőzendő a pofon és a fej ütése is. Mindazonáltal a vezető bíró nem zárta ki, hogy a jószándékú verést is harag és dühkitörés követheti a szenvedő fél válaszaként.

A gyermekjogokért aggódó szervezetek csalódtak a főbírói döntésben. Az egyik jogvédő szerint visszaéléseknek nyitott utat, mert például a mérsékelt erejű verés hatása a szenvedő alany személyiségétől és kulturális fejlettségétől is függ.