Eddig csupán néhány férfi élt azzal a lehetőséggel, hogy a házasságkötés után felvegye feleségének vezetéknevét, annál többen döntöttek viszont a kettős családi név mellett.

Január elsejétől gyökeres fordulatot hozott a családjogi törvény névviselési szabályainak megváltoztatása: amint az köztudott, a jövőben a férjek is felvehetik párjuk nevét. Ugyanakkor bevezették a kéttagú családi nevek választhatóságát, amellyel a nők és a gyermekek névviselési lehetőségei is bővültek.

Eddig csak papíron létezett az a lehetőség - egy 2001-es alkotmánybírósági döntés következtében - mely kimondja, hogy a férjeknek is jogukban áll felvenni házastársuk nevét.

"Eddig csak egy-két ifjú férj élt ezzel a lehetőséggel" - tudta meg az MTI munkatársa dr. Piros Zsuzsától, a Belügyminisztérium Központi Hivatal anyakönyvi osztályának vezetőjétől. "Ennél népszerűbb a kettős családi név: egyre többen választják ezt a formát, ami azért is praktikus, mert külföldön teljesen ismeretlen a "né" toldalék, jóllehet Magyarországon még mindig ez a legkedveltebb asszonynév-forma."

A német mintára bevezetett kettős családi névnek nagy jövőt jósolhatunk, véli dr. Piros Zsuzsa.