Az egyszerű szójabab lehet felelős a férfiak terméketlenségének nagy százalékáért -állítják belfasti tudósok. A szója ugyanis női hormont, ösztrogént tartalmaz, és ez nagy mennyiségben gyengítheti a spermium minőségét - legalábbis dr. Lorraine Anderson, a belfasti kórház munkatársa szerint.

"Szóját nem csak a vegetáriánusok esznek, hiszen számos ételben előfordul, és a férfiak úgy fogyasztanak hatalmas mennyiségű szóját, hogy fogalmuk sincsen róla, hogy azt eszik. Pedig szóját tartalmaz számos félkész étel, porlevesek, sőt a pizza is. Sok húsételben szója van hús helyett, hiszen sokkal olcsóbb. Kevesen tudják, hogy az összes étel közül a szója tartalmazza a legtöbb ösztrogént." - mondja dr. Anderson.

A kutatást vezető doktornő szerint vizsgálatuk világosan kimutatta, hogy a sok szóját fogyasztó férfiak gyengébb minőségű spermával rendelkeztek. Ezért az eleve ilyen problémákkal küzdő férfiaknak azt tanácsolják, kerüljék a szójafogyasztást, amelynek legjobb módja, ha félkész ételek helyett friss ételeket esznek. A kutatást végző orvosok szerint, ha a nemi érés ideje alatt a fiatal fiúk sok szóját fogyasztanak, az nagyban hatással lehet a felnőttkori nemzőképességükre.