Női bírák rangsorolják a borokat Nőnapon

MTI
MTI
2004.03.01. 14:10
Nyolc európai ország borbarát hölgyei vesznek részt A bor női arca című kétnapos nemzetközi rendezvényen Balatonfüreden, ahol március 7-8-án szakmai tanácskozást és a női borbírálók második európai vetélkedőjét tartják meg. "Elsőként Magyarország rendezett Európában olyan borversenyt, ahol a bíráló bizottságban csak nők vettek részt: 2003-ban Szekszárdon a vörös borok vetélkedőjén adtak számot tudásukról a szakmában elismert hölgy szakemberek, 2004-ben Balatonfüreden pedig a fehér borok versenyének zsűrijében vállalnak szerepet a tekintélyes női szőlészeti-borászati kutatók, borszakírók, nemzetközi borbírálók, egyetemi tanárok, neves borászati cégek főborásznői" - nyilatkozta Dombi-Mirolya Erzsébet, a Borhölgyek Országos Szövetségének elnöke.

Az idei rendezvényen a hazaiak mellett Szlovákia, Csehország, Ausztria, Szerbia-Montenegró, Románia, Lengyelország és Spanyolország egy-egy női borbírálója vesz részt. A zsűri várhatóan majdnem kétszáz füredi és csopaki fehér bort fog értékelni és rangsorolni.

A résztvevők megízlelhetik a hét másik országban termett borokat is, ugyanis a rendezők kérésére a külföldi hölgy borbírák maguk is hoznak kóstolóul egy kis bort hazájuk termésének a javából.