Utcalánykongresszus Kalkuttában

MTI
MTI
2004.03.02. 09:43
Mintegy ötezer szexipari szakmunkás részvételével zajlik szerda óta egy egyhetes prostituált-kongresszus az indiai Kalkuttában. A résztvevők fő követelése, hogy legalizálják a prostitúciót és a homoszexualitást, mert így jobban fel lehetne venni a harcot a zaklatásuk és az AIDS terjedése ellen.

Jóllehet Indiában egy évig terjedő börtönnel fenyegeti a törvény az üzletszerű kéjelgést, a nagyobb városokban és az országutak mentén megszokott látvány a bájait kínáló utcanő.

Az utcanőkongresszus felszólalói szerint jobban el lehetne rettenteni a zaklatástól a rendőröket, a futtatókat és az üzletágat ellenőrizni próbáló maffiákat, ha nem üldözné törvény a mesterségüket. Az aktivisták szerint az AIDS elleni harcot nehezíti a homoszexualitás büntetőjogi üldözése, mivel a fertőzött férfiprostituáltak vonakodnak szűrésre járni és orvoshoz fordulni. Egy férfi prostituált szerint Indiában is nagyon elterjedt a homoszexualitás, csak a tilalom miatt titokban zajlik.

Egy kalkuttai jogvédő szervezet becslése szerint a szubkontinensen 2 millió női prostituált "űzi az ipart". A férfi szexmunkásokról nincs országos adat, de csak Kalkuttában 5 ezer fiatal fiú árulja a testét. A Bill and Melinda Gates Alapítvány egy tanulmánya szerint Indiában tavaly 610 ezerrel - 4,5 millióra - nőtt az AIDS vírusával fertőzött személyek száma.