Melegházasság-forradalom Oregonban

pride.hu
pride.hu
2004.03.04. 09:56
Oregon az Egyesült Államok negyedik állama, ahol szerdán megkezdték a házasságlevelek kiállítását az azonos nemű párok részére is. Több száz pár várt a sorára az esőben egész éjjel, hogy frigyre léphessen partnerével. A melegházasság amerikai forradalma tovább terjed New York állam városaiban is.

Multnomah megye egyik előljárója, Dianne Linn saját hatáskörében hozta meg a döntést a melegházasság engedélyezéséről. Ezt később a megye vezetősége is megerősítette. Így Oregon állam a nyugati part második állama lett, ahol házasságot köthetnek a meleg és leszbikus párok.

Időközben a szövetségi parlament elé került a melegházasságok ügye. Republikánus képviselők az alkotmány módosítását szeretnék elérni, amely így megfosztaná az azonos nemű párokat a házasság intézményétől. Bill First, a képviselőház többségi republikánus vezetője úgy nyilatkozott Washingtonban, hogy "egyre világosabb, hogy cselekednie kell a kongresszusnak", mivel az elkövetkezendő években valószínűleg mind az 50 államra átterjed az azonos neműek házassága.