Információs központ a nők egészségéért

MTI
MTI
2004.03.08. 16:39
A nők egészségének megőrzéséhez, a különféle betegségek megelőzéséhez nyújt segítséget az az információs és módszertani központ, amelyet az amerikai Pittsburgh és Győr város közötti partnerprogram keretében hétfőn adtak át a Rába-parti településen. A program célja a nők egészségének javítása, a koraszülések és az abortuszok számának csökkentése, a családtervezési ismeretek bővítése, a dohányzásról való leszokás elősegítése és a szexuális felvilágosítás.

Az információs központban valamennyi érdeklődő ingyen kölcsönözhet könyveket, videofilmeket és információs anyagokat, és megtalálhatók azok a technikai eszközök, modellek, makettek, dia- és fóliasorozatok is, amelyek segíthetik a nők egészségével kapcsolatos oktatást, ismeretterjesztést.

Az információs központ létesítése a nők egészségét célzó amerikai-magyar partnerprogram részét képezi. A másfél éves győri projektet az Amerikai Egyesült Államok kormányzati forrásból támogatja. Ennek keretében a közelmúltban sikeres szexuális nevelési kampányt folytattak győri középiskolások körében nőgyógyászok, védőnők bevonásával.

A partnerprogram előzménye, hogy az Amerikai Nemzetközi Egészségügyi Szövetség (AIHA) együttműködési szándékkal fordult az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségéhez, amely 21 tagvárosa számára pályázatot hirdetett. A felhívásra hét város készített pályamunkát, s közülük egyedül Győr nyerte el a lehetőséget az együttműködésre.