Itália lakosságának több mint ötöde, 12 millió olasz szenved alvászavaroktól - hozta nyilvánosságra felmérései és kutatásai eredményét az olasz álomtudományi orvostársaság (AIMS). Az éjszakai pihenés gondjaival küszködők nyolcvan százalékának legalább egy "nappali kórisméje" is van: hatvan százalékuk feszültségtől, ingerültségtől és depressziótól szenved, 46 százalékuknak pedig a koncentrációs készségével és az emlékezetével is baj van.

Luigi Ferini Strambi, az AIMS alelnöke az álmatlansággal küszködők március 21-i világnapja kapcsán készült tanulmányt ismertetve azt emelte ki, hogy ezek a zavarok nyilvánvalóan összefüggenek az egyén általános egészségi állapotával, hangulatával és az élet minőségével is. Ezért az ilyen bajok orvoslásában nagy a háziorvosok szerepe.

Az alvászavarok jobb kezelése érdekében az AIMS külön honlapot is nyit a világnapra a háziorvosok segítésére (www.morfeodormiresano.it), amelyen szakorvosok adnak tanácsokat a nyugtalanul alvó páciensek kezeléséhez. Emellett a honlap kínálta fehér-fekete játék állítólag segít az álmatlanság labirintusába keveredetteknek kievickélni az átvirrasztott éjszakák utáni borús nappalokból a napfényes, pozitív töltetű hétköznapokba.