Eredménytelen fogyókúráztatás miatt vett el egy ötéves kislányt szüleitől egy svéd bíróság.

A délnyugat-svédországi Göteborg bírósága szerint a szülők képtelenek segíteni gyermeküket a fogyásban, márpedig a túlsúly káros az egészségére. Az ítélet indoklása szerint a kislány, akinek testsúlya 43 kiló - a normális kétszerese -, súlyos és egész életére kiható egészségkárosodást szenvedhet, ha továbbra is családjában marad.

A gyermeknek túlsúlya miatt lába már deformálódott, így nem képes megfelelően mozogni, és a bíróság szerint cukorbetegség, valamint szív- és érrendszeri megbetegedések is fenyegetik.

Decemberben az elsőfokú ítélet a kislányt egy szanatóriumba utalta, ahol fogyott is egy keveset. A gyermek bosnyák származású szülei, Aide Bahonjic és Agan Duratovic fellebbeztek a bírósági döntés ellen, arra hivatkozva, hogy képesek gyermekük ellátására, valamint, hogy a kislány otthonától távol el fogja felejteni anyanyelvét és nemzeti kultúráját.

A bíróság elutasította a fellebbezést, azzal az indoklással, hogy a szülők nem segítették elő a kislány fogyókúráját, és rendszeresen visszautasították a gyermekorvosokkal és dietetikusokkal előírt megbeszéléseket.