Magas vérnyomásban szenvedő férfiak esetében a mérsékelt napi alkoholfogyasztás védelmet jelenthet a szívbetegségek kialakulásával szemben. A jelek szerint hibás az a jelenlegi gyakorlat, amely mindenféle alkoholtól való tartózkodásra inti ezeket a betegeket - állapították meg amerikai orvosok.

Régóta közismert, hogy a bor és más alkoholféleségek stresszoldó hatásuk révén csökkentik a szívbetegségek, illetve az agyvérzés kialakulásának kockázatát, és a véráramban keringő jótékony hatású, HDL-koleszterin szintjének növelésével feltehetően rögösödést gátló hatásuk is van.

Egy bostoni klinika kutatói szerint a mértékkel alkoholizáló - napi egy-két pohár italt fogyasztó - magas vérnyomásos férfiak között 44 százalékkal kevesebb a szívrohamban elhunytak száma, mint az absztinensek körében. A mértékkel ivó magas vérnyomásos férfiak halálozási aránya összességében véve is alacsonyabb 28 százalékkal volt az alkoholt egyáltalán nem fogyasztókénál. Az alkoholfogyasztás előnye már csekély ivók - heti egy-hat pohárral fogyasztók - esetében is érzékelhető volt.

A felfedezést mindazonáltal az alkohol hatásaival kapcsolatos egyéb ismeretekkel összefüggésben kell értelmezni - hangsúlyozták a kutatók, arra figyelmeztetve, hogy a mérték túllépése már vérnyomás növelő hatású, májkárosodást, és elhízást okoz. Azoknak a magas vérnyomásos férfiaknak azonban, akik képesek hosszú távon mértékletes határok között tartani az alkoholfogyasztást, felesleges volna lemondaniuk a napi egy-két pohár ital elfogyasztásával járó egészségügyi előnyökről - hangsúlyozták a vizsgálatot végző kutatók.