Az egynemű párok egyházi esküvője előtt nyitná meg az utat az ellenzéki Dán Szocialista Néppárt javaslata, amelyet rövidesen napirendjére tűz a koppenhágai parlament - vált ismeretessé kedden parlamenti forrásokból.

A jelenlegi dán törvények tiltják az összes vallásfelekezet számára, hogy azonos nemű párokat adjanak össze templomaikban az ellenzéki javaslat azonban véget vetne az egyházi ügyekbe való politikai beavatkozásnak, és teljes mértékben az egyházakra bízná annak eldöntését, hogy összeesketnek-e homoszexuális párokat vagy sem - magyarázta Kamal Qreishi, a törvénytervezet szerzője.

A világon elsőként Dánia ismerte el, 1989-ben, az anyakönyvvezető előtt kötött "melegházasságokat" az úgynevezett regisztrált párkapcsolat bevezetésével. A dán homoszexuálisok azóta is szakadatlan küzdelmet vívnak az egyházi esküvőhoz való jogukért. Anders Fogh Rasmussen liberális dán miniszterelnök nagy feltűnést keltett januárban azzal a javaslatával, hogy az egyház is fogadja el a homoszexuális házasságokat.

Nehezen hiszem, hogy Istennek rosszabb lenne a viszonya a melegekkel, mint bárki mással. Az államegyház tagjaként úgy vélem, az egyenlő elbánás lenne az igazságos - mondta akkor egy hetilapnak adott interjújában.