Százharminc kilométeres levél Kofi Annannak

MTI
MTI
2004.04.01. 15:52
Százharminc kilométer hosszú levelet írt 2 millió 700 ezer bolíviai iskolás Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak, és ezzel alighanem világrekordot döntött. Az ötlet Donato Ayma bolíviai oktatási minisztertől származik, aki így kívánta felhívni a világ közvéleményének figyelmét országának régi határkövetelésére. Az úgynevezett Csendes-óceáni háború (1879-83) során a Peru oldalán Chile ellen harcoló Bolívia vereséget szenvedett, és elvesztette 400 kilométer hosszú csendes-óceáni partját, tengeri kijárat nélkül maradt.

A miniszter szerint az iskolások levele egészen biztosan a leghosszabb, amelyet valaha is írtak a világon. Az aláírók felszólítják a főtitkárt - aki már felajánlotta jószolgálatát az ügyben - hogy kezdje meg a közvetítést az ügyben. A mérhetetlenül hosszú levél bolíviai specialitás. Néhány évvel ezelőtt fiatalok egy csoportja hasonló, bár valamivel rövidebb levelet intézett a FIFA-hoz (Nemzetközi Labdarúgó Szövetség) annak érdekében, hogy engedélyezze nemzetközi mérkőzések lebonyolítását a La Paz-i stadionban.

A FIFA azért tiltotta ezt, mert La Paz és stadionja 3600 méter magasan fekszik és ez súlyos hátrány a vendégcsapat számára, amely nem szokta meg a ritka magaslati levegőt.