A világon elsőként Kanadában betiltják azokat a cigarettákat, amelyek nem hunynak ki maguktól azután, hogy a dohányos már nem szívja azokat. Az intézkedéstől azt remélik, hogy csökkennek az égve hagyott cigaretták okozta, sok halálos áldozatot követelő tűzesetek. A törvény a "csökkentett gyúlékonyságú cigarettáról" még ebben a félévben hatályba lép. A Nemdohányzók Jogait Védő Társaság és az Orvosok a Dohányfüstmentes Kanadáért civil szervezet üdvözölte, hogy a törvénytervezet szövegét jóváhagyta Adrienne Clarkson kanadai főkormányzó.

Az új törvény várhatóan nagyon megnehezíti a kanadai dohányosok dolgát, mert az észak-amerikai országban forgalmazott 50 cigarettamárka közül csak egyetlen, a More Menthol állta ki a "redukált éghetőség" próbáját egy vizsgálaton. A dohányzásellenes civil szervezetek szerint azonban az új törvény csökkenteni fogja a gondatlan dohányosok okozta tűzeseteket. Kanadában 1995 és 1999 között 356 ember vesztette életét és további 1615 személy sérült meg eloltatlan cigaretták okozta tüzekben.

A rosszul eloltott csikkek okozta tüzek ezen felül 150 millió USA dollárnak megfelelő anyagi kárt okoztak Kanadában. A cigaretták csökkentett gyúlékonyságát úgy lehet elérni, hogy a cigarettapapírba égésgátló csíkokat illesztenek be egymástól bizonyos távolságra. Az Egyesült Államokban egyébként New York állam már elfogadott nemrég egy hasonló jogszabályt.