Nem kér csökkentett munkaidőt gyermekének megszületése után a holland nők többsége. A várandós kismamák kétharmada a korábban megszokott iramban, teljes gőzzel dolgozik tovább, bár ez természetesen azt jelenti, hogy kevés időt tölthet otthon az újszülöttel.

A leendő szülők 66 százaléka nem kívánja előre tudni gyermekének nemét. Szintén kétharmad nem mond le állásáról, így ezek a családok érthető módon élénken érdeklődnek a bölcsődék iránt, és időben kiválasztják az intézményt, amelyre a későbbiekben kisbabájukat bízzák, derült ki az amszterdami RAI konferenciaközpont "terhességi vására" alkalmából készült kutatásból, amelynek során hatszáz várandós kismamát és friss anyukát kérdeztek meg.

A válaszadók valamivel több mint 60 százaléka végez részmunkaidős tevékenységet otthonán kívül, és ezeknek egyharmada nyilatkozott úgy, hogy szülés után csökkenteni kívánja munkaidejét. Az esetek 4 százalékában az apa is tervezi, hogy kevesebbet dolgozik majd annak érdekében, hogy több időt tölthessen a családjával.

A holland várandós mamák 75 százaléka szeretné szoptatni kicsinyét, ötből ketten értékelik úgy, hogy a gyermeknek ez jobb, mint üvegből táplálkozni. A szoptatást elutasítók egy része az etetés közben érzett fájdalommal indokolja döntését, mások előnyösnek tartják, hogy üvegből a gyermeket más is etetheti, tehát nincs feltétlenül szükség az anya jelenlétére.