A kormány szerdán elfogadta az Igazságügyi Minisztérium előterjesztését a családon belüli erőszak esetében alkalmazható távol tartásról. A távol tartás jogintézménye a hatályos magyar jogrend új eleme, amelynek lényege, hogy "azonnali és hatékony segítséget fog tudni nyújtani azoknak a rászorulóknak, akik kiszolgáltatott és függő helyzetben vannak a családon belül" - mondta az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára.

Az ideiglenes távol tartó határozatot az intézkedő rendőr indokolt esetben a helyszínen azonnal meghozhatja. A bántalmazás különböző esetei a törvényjavaslat szerint a tettlegességtől, a szexuális kapcsolatra kényszerítésen át a zaklatásig, valamint az emberi méltóság megsértéséig terjedhetnek.

A jogszabály szerint minden bántalmazott kérheti a törvény alkalmazását nemétől és korától függetlenül. aki a távol tartó határozatot megszegi, szabálysértést követ el, és százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Amennyiben a bántalmazó családfenntartó, anyagi kötelezettségei a távol tartás ideje alatt is fennállnak.

Mint mondta, a bántalmazónak önmaga elhelyezéséről gondoskodnia kell, nem jelenthet számára kibúvót az intézkedés alól, ha azt állítja, nincs hova mennie. Az önmaguk elhelyezéséről gondoskodni nem tudók a hajléktalan szállásokon kaphatnak ideiglenes elhelyezést.