A brit szülők már fel sem figyelnek gyermekeik kövérségére - olvasható egy szigetországi tanulmányban. A kutatók szerint - akik háromszáz brit családban végeztek felméréseket - az apák különösen nehezen ismerik el gyermekeik súlyfeleslegét. Többségük úgy gondolja, hogy klinikailag kövér gyermekeik súlya megfelel magasságuknak. Az anyához hasonlóan az apák is hamarabb meglátják lányaik súlyproblémáit, mint fiaikét. Ha viszont a fiúk a kövérek, a szülők hajlamosak egyszerűen izmosnak vagy jól megtermettnek nevezni őket.

Sok angol szülő egyszerűen abban bízik, hogy a gyermekkori súlyfelesleg a serdülőkorban majd rendeződik, holott valójában ezek a problémák már előjelei a felnőttkori súlyosabb betegségeknek. Márpedig ha a szülők nem veszik észre, hogy gyermekeik kövérek, akkor nem is tudnak majd rajtuk segíteni - figyelmeztetnek a tanulmány szerzői.

Minden második brit polgár túlsúlyos. A napokban Julian Peto, egy neves rákkutató azt tanácsolta, hogy a nagyon kövér gyermekeket vessék alá a manapság a hollywoodi sztárok körében oly divatos Atkins-diétának: azaz fehérjében gazdag, szénhidrátban szegény eledeleket fogyasszanak. A jelenlegi folyamatok alapján ugyanis - véli Peto - hamarosan a kövérség lesz az első számú halálok, felváltva a cigarettát.