A magyar lakosság 5-6 százaléka cukorbeteg, de legalább ennyire tehető a még fel nem fedezett, úgynevezett lappangó betegek száma is - jelentette ki a Magyar Diabetes Társaság elnöke csütörtökön, Tihanyban. Évente mintegy 200 gyermeknél állapítanak meg cukorbetegséget, és összességében a számuk már eléri a háromezret. Az idősebb korosztályok esetében 10-15 százalékra tehető a megbetegedettek aránya - mondta Soltész Gyula a társaság négynapos kongresszusát megelőző sajtótájékoztatón.

Jermendy György professzor, a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház főorvosa elmondta: a gyógyszertárakban már kapható egy új, igen hatásos inzulinkészítmény, de jelenleg még nem támogatott gyógyszer, ezért rendkívül drága. Megjegyezte: szerinte ez az inzulin-készítmény is hamarosan felkerül a támogatott gyógyszerek listájára, és így széles körben alkalmazható lesz.

A csak inzulinnal kezelhető, úgynevezett 1-es típusú cukorbajban az 550-600 ezer beteg kisebb hányada szenved, míg a 2-es típusú cukorbetegség - mely felnőtt korban alakul ki - egészséges életmóddal megelőzhető - tájékoztatott. A professzor szerint a zsírszegény étrend, sok gyümölcs és zöldség fogyasztása, valamint a rendszeres testmozgás együttesen jelentik a megelőzés legjobb módszerét.