Különleges tokaji aszú a csatlakozásra

MTI
MTI
2004.04.26. 19:02
Magyarország uniós csatlakozása alkalmából a Tokaj-hegyaljai borvidék legkiválóbb birtokait összefogó Tokaj Renaissance, a Tokaji Nagy Borok Egyesület tagjai egy különleges 5 puttonyos aszút palackoztak, hogy hozzájáruljanak az ünnepi pillanathoz, amikor tíz ország újonnan csatlakozik az Európai Unióhoz - tájékoztatta az MTI-t Egyedi András, az egyesület titkára. A nagy bor a kiemelkedő 2000-es évjáratból származik, és szerte Európában kereskedelmi termékként is megjelenik a csatlakozás időszakában. A borvidék reklámozását szolgáló kedvező ár, a 25 euró egyben utal arra is, hogy 2004. május 1-jétől az Európai Uniónak 25 tagja lesz.

A bort számos rendezvényen mutatják be Európában, és Magyarország nagykövetségeit is ellátják a pompás nedűvel. Egyedi András hangsúlyozta: Magyarország uniós csatlakozásával a tokaji borok visszakerülnek oda, ahová évszázadokon keresztül tartoztak.

A tokaji aszú először 1703-ban jelent meg a versailles-i udvarban, ahol XIV. Lajos a következő szavakkal fejezte ki csodálatát: "A királyok bora, a borok királya." Így indult el a tokaji bor hódító útjára egész Európában, és vált Nagy Péter, Katalin cárnő, II. Frigyes, Voltaire, Goethe, Schubert és sok más híresség kedvelt italává.