A Q10 koenzim, a legutóbbi vizsgálatok szerint, segít a spermák célba érésében, azáltal hogy gyorsítja az ondósejtek fürgeségét. Bár az ondósejteknek viszonylag kis távolságot kell megtenniük ahhoz, hogy megtermékenyítsék a petesejtet, az út megtételéhez igen jelentős mennyiségű energiára van szükségük. A Fertility and Sterility (Termékenység és meddőség) című tudományos folyóirat januári számában megjelent tanulmány szerint a Q10 koenzim megduplázza az ondósejt mozgékonyságát.

A vizsgálatot 22, 25-39 éves férfin végezték el, akik ondósejtjeik lassúsága miatt maradtak terméketlenek. Hat hónapig napi 200 mg Q10 koenzimet kaptak, amely időszakot követően a sejtek mozgékonysága a kiindulási 9 százalékról 16 százalékra nőtt. A férfiak közül három már a vizsgálat első három hónapjában apa lett.

Az egyik magyarországi gyógyszergyár szakemberei és más, független kutatók egyaránt arra a következtetésre jutottak, hogy a Q10 pozitív szerepet játszhat a meddőség kezelésében, legalábbis azokban az esetekben, ahol a problémát egyértelműen az ondósejtek lassú mozgása okozza.