Egy svéd felmérés szerint nincsenek rosszabb lelki- és érzelmi állapotban az elvált szülők gyermekei, mint azok, akik teljes családban élnek. A felmérést végzők nem találtak nagy eltérést azoknál a gyermekeknél sem, akiknek bár együtt élnek a szüleik, de rengeteget dogoznak.

"Nyilván minden gyermeket megvisel a válás, és a válás procedúrája, de hosszú távon nem találtunk különbséget az egy szülővel, vagy mostoha szülővel élő gyermekek, és a teljes családban élő gyermekek lelki állapota és jóléte között" - mondták a Stockholmi Egyetem munkatársai, a kutatás végzői.

Egy korábbi svéd tanulmány már megállapította, hogy a gyermekek egészsége hanyatlik, legalább minden harmadik gyermeknek gyomor- és alvásproblémái vannak, minden negyedik ideges, és minden hatodik gyakran szomorú.

A mostani kutatás azonban, amelyben 1300 tíz és tizennyolc év közötti gyermeket kérdeztek meg az mutatja, hogy mindennek nincs köze ahhoz, hogy a szülők elváltak-e, vagy sem. A gyermekek állapotát sokkal jobban befolyásolja a felnőttekkel való kapcsolat minősége, minthogy ténylegesen együtt élnek-e vagy sem. A gyermekeknek az a legfontosabb, hogy érezzék a család, és a felnőttek támogatását, és érdekes módon ez az idősebb kamaszoknak, tehát a tizenhat-tizennyolc éveseknek volt a legfontosabb.