Idén május 4-én tartják az Asztma Világnapját, amelyről 1998 óta emlékeznek meg a Világmozgalom az Asztmásokért (GINA) kezdeményezésére. Célja a figyelemfelhívás, mert a világszerte rohamosan növekvő számban előforduló, légszomjat okozó idült gyulladásos betegség visszaszorításához a korszerű orvostudomány mellett az igen alapos tudatformálás is nélkülözhetetlen.

Becslések szerint világszerte mintegy 300 millió ember szenved ebben a betegségben, és számuk rohamosan növekszik. Az asztma világméretű előretörése megfigyelhető mind a felnőtteknél, mind a gyerekeknél. A betegség pontos oka orvosi rejtély, az azonban bizonyos, hogy a por, a levegő szennyezettsége, valamint a szervezet fizikai megerőltetése hozzájárulhat a légutak összeszűküléséhez. Mai ismereteink szerint az asztma nem gyógyítható, de kezelhető. A Világmozgalom az Asztmásokért azzal a felhívással fordult a betegekhez, hogy vállaljanak tevékenyebb részt kezelésükben. Helyes diagnózissal, megfelelő gyógymóddal és hatékony kezeléssel az asztmás beteg teljes, aktív életet élhet.

Magyarországon a nyilvántartott asztmások száma meghaladja a 140 ezret, az allergiában szenvedők száma 2 millióra tehető.