A tengerentúlon már évtizedek óta dívik a szépségműtétekkel egybekötött, legalább kéthetes üdülés. Európában - legalábbis eddig - ez nem volt komoly bevételi forrása a turizmusnak. Igaz, a wellness-túrák és a léböjtkúrák már eddig is óriási üzletnek bizonyultak, ám az apróbb plasztikai beavatkozásokkal egybekötött turisztikai ajánlatok nemigen szerepeltek az utazási irodák katalógusaiban és honlapjukon.

Ma már azonban mind megszokottabbá válik, hogy Svájc után Ausztriában is ugyanolyan fontos szereplője az orvos ezeknek a programoknak, mint a masszőr, a strandmester, vagy a szobapincér. Az egyik legnépszerűbb öregedést gátló túrát a stájerországi Bad Waltersdorfban dolgozták ki. Ebben benne foglaltatik az előre megbeszélt diétát követő étkezés, orvosi tanácsadás, különleges kezelés a szemtájék megfiatalítására, egy 25 egységből álló Botox-befecskendezés (a Botox egyfajta enyhe idegméreg, amely megbénítja a mimikai ráncok működését) energetikai test-, illetve láb, vagy kézmasszázs, amely lehet thai, vagy svéd stílusú, illetve holisztikus fajta, esetleg mind a három, variálva. A Paierl termálfürdőben például két híres plasztikai sebész látja el a szépülni vágyó nőket és férfiakat orvosi tanácsokkal.

Egy ilyen hét után szó szerint megfiatalodva megy haza a turista, aki már előre lefoglalja a következő évi hasonló kiruccanás idejét, ezeket a kezeléseket ugyanis ajánlatos bizonyos idő után megismételni.