116. születésnapját ünnepelte szerdán a világ legidősebb embere: egy fehérorosz asszony.

"Örömmel iszom az egészségemre" - mondta Hanna Barisevics, aki 95 éves koráig, nyugdíjba vonulásáig mezőgazdasági munkásként dolgozott. "Bár már fáradt vagyok az élethez, Isten még nem gyűjtött be" - magyarázta mosolyogva a matróna.

A korrekorder - útlevele tanúsága szerint - 1888. május 5-én született Budán, egy kis fehérorosz faluban, Minszktől mintegy hatvan kilométerre keletre. Szülei föld nélküli, szegény parasztok voltak. Hosszú életét szerinte a génjei magyarázzák: apai nagyanyja 113 évet élt. Ami pedig étrendjét illeti? Házikolbász, disznózsír, tej, kenyér - ezeket az egyszerű falusi étkeket szereti a legjobban.

A nehéz étkek azonban nem roskadoznak asztalán. A fehérorosz néni reménykedett, hogy születésnapja alkalmából esetleg felemelik kicsit a nyugdíját - amely jelenleg mintegy 10 ezer forintnak felel meg -, ám nyugdíjemelésről nem szólt az ünneplő híradás.

Viszont a csalódásra is van lelki receptje: "Hosszú életem során megértettem, hogy semmit sem érdemes túlzottan a szívünkre vennünk."