Az csecsemőket egy éves korig fenyegető bölcsőhalál megelőzhető, ha otthon is rendelkezésre áll a babák légzését figyelő készülék, amelyet az Országos Inkubátor Alapítvány el akar juttatni minden rászorulóhoz - hangzott el az alapítvány csütörtöki sajtótájékoztatóján a Budapesti Művelődési Központban.

A csecsemőkori hirtelenhalál-szindróma - ismertebb nevén bölcsőhalál - váratlanul következik be: a baba légzése (leggyakrabban mély alvás közben, de akár játék vagy séta idején is) hirtelen leáll. A jelenség háttere ma még nem ismert. Általában a gyermek 1-12 hónapos kora között jelentkezhet, leggyakrabban 3-6 hónapos csecsemőknél, többnyire fiúknál - ismertették a főváros XI. kerületében dolgozó védőnők.

A bölcsőhalál megelőzésére szolgáló légzésfigyelő monitort az Országos Inkubátor Alapítvány eddig 1 évre, térítésmentesen juttatta el országszerte a legeldugottabb településre is. Mostantól örök használatba adják, és célul tűzték ki, hogy olyan helységekbe is jusson a készülékből, ahol még nem is hallottak róla - közölte Zemmel Andrea, az alapítvány sajtóreferense, aki hozzáfűzte: "Ne vesszen el egyetlen gyermekélet sem!"

A leginkább veszélyeztetett csecsemők a koraszülöttek, ikrek, légzési rendellenességgel születettek, a dohányos, drogos kismamák gyermekei, de teljesen egészséges életmódot folytató anyák ép, egészséges kicsinyeit is elérheti a bölcsőhalál - tudatta Bajkó Éva, az alapítvány tagja.