Németországban évente mintegy 300 gyerek szenved gutaütést vagy más néven agyvérzést, amely azután bénuláshoz, görcsös rohamokhoz, beszédzavarhoz és hosszú távon akár a koncentrációs képesség csökkenéséhez is vezethet. Ezeknek a gyerekeknek egyharmada újszülött - állapította meg Ronald Sträter, a münsteri egyetemi klinika gyermekorvosa annak kapcsán, hogy május 10-e Németországban az agyvérzés elleni harc napja.

Különösen a születést közvetlenül követő időszak kritikus ebből a szempontból: különböző eredetű fertőzések, oxigénhiány, vagy alacsony vércukorszint idézhet elő gutaütést az újszülötteknél -figyelmeztetett Sträter doktor.

A felnőtteket sújtó gutaütéssel ellentétben a gyermekeknél nincs szerepe a magas vérnyomásnak, a szívritmus-zavaroknak, vagy az érelmeszesedésnek. Elsősorban véralvadási zavarok, szívbetegségek, vagy véredényszűkület szerepel az okok között, és még tisztázatlan az optimális gyógykezelés mikéntje. Hatásosnak bizonyultak a gyógytorna, az ergoterápia, a beszédtréning és az agyat foglalkoztató különleges neuropszichológiai gyakorlatok.

A gyermekeket ért gutaütés esetében a prognózis többnyire kedvezőbb, mint felnőtteknél. "A gyermekek tulajdonképpen mindig megtanulnak beszélni" - állítja Sträter doktor, de ugyanakkor figyelmeztet is: a gyermeket ért gutaütés nem olyan ártalmatlan, mint azt még évekkel ezelőtt is feltételezték.