Franciaországban hat-hétszázezer zöldhályog-betegségben szenvedő pácienst kezelnek, de csaknem ugyanennyire becsülik azok számát, akik szintén érintettek, de nem tudnak a betegségükről - adta hírül a Francia szemorvosok szövetsége (SFO) nemzeti kongresszusa.

A zöld hályog (glaukóma), amely a vakság második leggyakoribb oka a fejlett ipari országokban, a perifériás látómező fokozatos elvesztésével jár. A betegség - amely korai stádiumában nem fájdalmas - a szem belsejében megemelkedő folyadéknyomás következményeként alakul ki, ennek kiváltó oka a látóideg vagy a retina idegrostjainak károsodása.

A glaukóma általában 45-50 éves korban jelentkezik, az életkor előrehaladtával nő az előfordulásának gyakorisága, de akár 18 éveseken is kimutatható az SFO közzé tett jelentése szerint. A zöld hályog legfőbb kockázati tényezői: 25 százalékban a családban való előfordulás, majd a cukorbetegség (16 százalék) és a rövidlátás (13 százalék).

Annak ellenére, hogy ez a súlyos betegség vakságot okozhat, pedig léteznek gyógyszerek, amelyek jelentősen fékezhetik kifejlődését, a szemészek mégis arról számolnak be, hogy a betegek nem veszik komolyan az előírt kezelést.