Kínát a társadalom tömeges elöregedése fenyegeti: az évszázad közepére a népesség egy negyedét idősek teszik majd ki - idézte az Új-Kína hírügynökség a családtervezésért felelős miniszter hétfői kijelentését. A népesség az 1980-ban bevezetett egygyermekes családminta ellenére - az elkövetkező két nemzedék során tovább növekszik majd. Kína lakosságának száma 2043-ra eléri az 1,56 milliárdot, és ebből 400 milliót tesznek ki majd az öregek. Az elöregedés problémája vidéken még súlyosabb, mint a városokban. Ezért létre kell hozni idősek számára a betegellátás és a szociális biztosítás rendszerét.

Az, hogy megtiltották városokban élő pároknak az egynél több gyerek vállalását, azzal a következménnyel jár, hogy felborul a nemek közötti egyensúly. Az állapotos nők közül sokan művi abortusz mellett döntenek, amikor megtudják, hogy magzatuk leány. A miniszter sürgette ennek a problémának a megoldását, hogy elkerülhető legyen a túl sok férfiből álló társadalom létrejötte.

Jelenleg 107 újszülött fiú mellett száz leány születik Kínában és számítások szerint 2020-ban 40 millió kínai férfi nem talál majd asszonyt magának.