Allergiát okozhat egyeseknél a korábban ártalmatlannak tűnő zöldségféle, a spárga. Ez viszkető bőrpírban és ekcémában merül ki azok között, akik a nyers spárgát hámozták - állapították meg a düsseldorfi egyetem bőrgyógyászati klinikáján. Egy 55 éves szakácsnál fedezték fel először az egyértelmű spárga-allergiát, akinek tíz éve állandóan újra jelentkező fájdalmas ekcémáját minden kétséget kizáróan a spárga okozta. A férfi azonban nem csak a nyers, hanem a főtt spárgára is allergiás, és nyelési nehézségekkel, sőt fulladással reagál a spárgából készült étel lenyelésére. Korábban ilyen esetet nem ismertek, és a spárgában rejlő allergént sem azonosították még.

A spárga-allergiában szenvedők száma ismeretlen, erre irányuló vizsgálatok nincsenek. Azért is nehéz a spárga-ellergiát kimutatni, mivel általában más élelmiszerekkel együtt fogyasztják. Ráadásul sok páciens csak hetekkel a spárga elfogyasztása után jelentkezik az orvosnál panaszaival.

"A spárga az allergénekben legszegényebb" zöldségfélék közé tartozik - állítja Sonja La'mmel, a német allergia- és asztmaszövetség szakértője. De ha egyszer mégis hatni kezd, akkor az általa kiváltott reakciók igencsak hevesek lehetnek.