Az osztrák újszülöttek 35 százaléka tavaly úgy jött a világra, hogy szüleik nem voltak összeházasodva - adta hírül kedden Bécsben az osztrák statisztikai hivatal. A tavalyi esztendő születési és halálozási adatairól készített összesítés szerint 2003-ban több mint 37 ezer házasságot kötöttek Ausztriában, ami 1,7 százalékkal több a megelőző évinél, azonban a 4. legalacsonyabb érték a II. világháború befejeződése óta. Leginkább a bécsiek lehetnek házasságpártiak, hiszen a fővárosban több mint 9800 házasságot kötöttek, ami 6,2 százalékos növekedést jelent egy év alatt.

Ausztriában 2003-ban közel 77 ezer újszülött jött világra, ami 1455-tel kevesebb a megelőző évinél. Bécset és Burgenlandot kivéve minden tartományban csökkent a születések száma, a legnagyobb visszaesésnek számító 5,9 százalékos csökkenést a legnyugatibb tartományban, Vorarlbergben regisztrálták. Tavaly több mint 27 ezer osztrák újszülött szüleit nem kötötte össze házassági kapcsolat, míg egy évvel korábban kevesebb mint 26 500 volt az ilyen kapcsolatból születettek száma.

Az egy évvel korábbiakhoz képest 2003-ban 1,4 százalékkal nőtt az elhunytak száma, azaz Ausztriában tavaly több mint 77 200 elhunytat regisztráltak. A hivatal olyan érdekességekről is beszámolt, hogy az ausztriai házasságkötési rekordot egy férfi és egy nő tartja, akik már 8 házasságkötést tudhatnak maguk mögött. Tavaly a legidősebb ausztriai menyasszony 93 évesen mondta ki a boldogító igent, míg a legidősebb vőlegény 89 esztendős volt. A legfiatalabb anya egy 13 esztendős lány volt, míg a legfiatalabb apának két 17 esztendős - és házas - ifjú bizonyult. A legidősebb szülő nő 50 esztendős volt, míg a gyermekáldással megörvendeztetett legidősebb apa 85 esztendősen vehette karjaiba újszülött gyermekét.