Céltudatos felvilágosító munkával, a helyes szexuális magatartás oktatásával és a kór elleni védekezés fontosságának tudatosításával Ugandában elérték, hogy már csak harmadannyian betegszenek meg AIDS-ben, mint másfél évtizeddel ezelőtt.

Ugandában az elmúlt 15 évben sikerült 70 százalékkal csökkenteni az AIDS-es esetek számát. Míg 1991-ben a terhes nők között 21,1 százalékos volt az AIDS-esek aránya, 2000-re ez hat százalékra csökkent, s hasonló a javulás a városi fiatalok között is: 75 százalékos a 15-19 éves korosztályban és hatvan százalékos a 20-24 évesek között.

A kórtól leginkább szenvedő földrész, Afrika országait tekintve hihetetlen javulás az ugandai lakosság megváltozott hozzáállásának, viselkedési szokásainak köszönhető - írja a Science című tudományos szaklapban két brit kutató. Ugyanis átalakultak a szexuális szokások: az első nemi kapcsolat időpontja későbbre tolódott, gyakoribbá vált az óvszerek használata és csökkent - egy férfira számítva - a szexpartnerek száma.

Sajnos a szomszédos országokban, Kenyában, Zambiában és Malawiban nem tudnak hasonló, látványos eredményekről beszámolni. Ennek a kutatók szerint az a legfőbb oka, hogy míg Ugandában sikerült az egész társadalomban tudatosítani az AIDS veszélyeit, s az információáramlást helyi szinten is megszervezni, másutt inkább csak a kormánypropagandában van szó az AIDS-ről, a társadalmat nem tudják mozgósítani.