Május 25-én első alkalommal ünneplik világszerte az eltűnt gyermekek világnapját. A világnapon az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és társaira emlékeznek, és hívják fel a társadalom figyelmét a problémára. Tavaly 7496 gyermek eltűnését regisztrálták Magyarországon - mondta el Flaskay Éva, a Kék Vonal Gyerek és Ifjúsági Telefonszolgálat vezetője.

2002-ben Európa több országában már megemlékeztek az eltűnt gyermekekről, az érdekükben alakult Európai Föderáció idén tette közzé felhívását, hogy ez a nap világszerte legyen az eltűnt és bántalmazott gyermekek napja. A világnap célja, hogy reflektorfénybe kerüljenek a megelőző stratégiák, és felhívják a figyelmet az országok közötti együttműködés fontosságára.

Flaskay Éva közölte: az elszökött gyerekek nagy része Magyarországon megkerül. A szakember idézett egy 2000-es adatok alapján, rendőrségi jegyzőkönyvek felhasználásával készült felmérést, amely szerint a 659 vizsgált esetből egy napon belül 314 gyermek megkerült. Az eltűnt gyermekek közül 277 legalább egy éjszakát ugyanakkor távol töltött otthonától, 53 gyermek pedig egy héten belül került elő.