Angliában meghalt egy szívpanaszokkal küzdő három éves kislány, akinek szívproblémáit egyértelműen a túlsúlya okozta. Az eset kapcsán a brit hatóságok is elismerték, aggasztó méreteket ölt a szigetországi gyermekek túlsúlya. Szakértők több olyan esetet is idéztek, amikor a súlyosan elhízott gyermekeket lélegeztető gépre kellett kapcsolni, a túlsúly miatt ugyanis nem működött megfelelően a légző rendszerük.

"A gyerekek szinte saját zsírjukban fulladnak meg" - mondta Sheila McKenzie, a londoni Királyi Kórház orvosa. Az orvosok azzal vádolják a brit hatóságokat, élelmiszergyártókat és reklámozókat, hogy nem tesznek eleget a lakosság egészséges táplálkozásáért, és nem hívják fel kellőképpen a figyelmet az elhízás veszélyeire. Pedig az elhízott gyermekek generációja lehet az első, amelyik hamarabb hal meg, mint a szüleik.

A Képviselőház Egészségügyi Bizottsága többek között azt szeretné elérni, hogy ne reklámozzanak gyermekeknek szánt junk-foodot, és promótálják többet a sport fontosságát a televízióban. Nagy-Britanniában az elmúlt 25 évben 400 százalékkal nőtt az elhízottak aránya, és a felnőtt lakosságnak már három negyede túlsúlyos.