Azoknál a nőknél, akik rendszeresen szednek aszpirint, kisebb a mellrák legelterjedtebb formájának a kockázata - állítja egy amerikai tanulmány.

A naponta vagy még sűrűbben aszpirint szedő nők körében 26 százalékkal alacsonyabb az ösztrogén hormonok termelésével is vélhetően összefüggő mellrák kialakulásának a kockázata, mint azoknál, akik nem szedtek ilyen gyógyszert - vélik amerikai kutatók. A Journal of the American Medical Association című amerikai szaklapban közzétett tanulmány leszögezi: "Adataink alapján érdemes lenne aszpirint, vagy más gyulladáscsökkentő gyógyszereket használni a mellrák megelőzésére, különösen a klimaxos kor után". Ugyanakkor arra is figyelmeztetnek: nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényezőt, hogy az aszpirin szedése hosszú távon olyan nemkívánatos következményekkel is járhat, mint a gyomorfekély, illetve gyomor - és bélvérzések.

A kutatók a New York-i Columbia Egyetemen tanító Mary Beth Terry professzor vezetésével 1996-1997-ben majdnem 2900 nőt kérdeztek ki - a vizsgáltak fele egészséges, másik fele beteg volt. Mindkét csoport tagjainál azt vizsgálták, hogy szedtek-e aszpirint az előző hat hónap folyamán, és ha igen, akkor milyen gyakorisággal. Kiderült, hogy a mellrákban szenvedő nőknél kevesebben fogyasztottak rendszeresen aszpirint, mint a kontroll-csoportban.

Bár az ok-okozati kapcsolatok bizonyítására - azaz hogy valóban az aszpirinnek köszönhető-e a mellrákos esetek számának csökkenése - még további vizsgálatokra van szükség, a különböző laboratóriumi kísérletek annyit már jeleztek, hogy az aszpirin képes leállítani az ösztrogén hormon előállítását a szervezetben, s ezzel tényleg csökkentheti a rák kockázatát.