Az Elle magazin nemzetközi kiadványai után 2004 májusában Magyarországon is elindított egy egyedülálló kezdeményezést az olvasás népszerűsítésére. Az Elle Irodalmi Díj pályázat célja, hogy nem szakmai zsűri, hanem maguk az olvasók dönthessék el, melyik könyv tetszett nekik a legjobban 2004-ben.

A magazin olvasói az Elle januári számában olvashatták a felhívást, és végül 80 olvasó került be az irodalmi pályázat zsűrijébe. A zsűritagok feladata, hogy minden hónapban hat könyvet olvassanak el és recenziót írjanak róluk.

Az első könyvajánlók májusban jelentek meg, és idén októberig bezárólag az Elle minden számában két oldalon olvashatóak a zsüritagok véleményei. A zsűri minden hónapban megszavazza a hónap könyvét, a pályázat lezárultával, novemberben pedig ünnepélyes díjátadón hirdetik ki, melyik művet ítélték ezek közül az év könyvének.

A nagy érdeklődésre és pozitív fogadtatásra való tekintettel az Elle és a díjat támogató Inter-Európa Bank úgy tervezik, hogy az Elle Irodalmi Díjat jövőre is meghirdetik.