Idejekorán felismerhető az Alzheimer-kór

MTI
MTI
2004.06.04. 14:45
Az öregkorral járó egyik legszörnyűbb betegség az Alzheimer-kór, amelynek alanyai - ha megérik - teljesen magatehetetlenné válnak. Korai kezeléssel jobbak az esélyek, s talán már van is mód az kezdeti tünetek diagnosztizálására.

A legújabb diagnosztikai módszerek, így a mágneses rezonanciavizsgálat (IRM) alkalmazásával ma már egyes esetekben akár az első tünetek jelentkezése előtt öt évvel is fel lehet fedezni az Alzheimer-kór első jeleit - állítja Bruno Dubois, a párizsi Salpetriere kórház idegsebésze. Márpedig a korai diagnosztizálás óriási előnyökkel járhat: minél előrehaladottabb ugyanis a betegség, annál kevésbé tudják a kezelések lelassítani a folyamatot.

Dubois professzor beszámolója szerint a kaliforniai Stanford Egyetem neurobiológusai mágneses rezonanciavizsgálatot végeztek több tucat embernél, s megfigyelték, hogy pihenéskor a kéregállomány egy adott része, valamint a hippokampusz is jóval aktívabb az egészséges embereknél, mint azoknál, akik az Alzheimer-kór kezdeti szakaszában vannak. Ez a teszt a kutatók szerint megbízható lehet az esetek 80 százalékában - ma azonban még kevéssé ismert, s alig-alig alkalmazzák.