Két és fél éves kísérletsorozat után kanadai kutatók levonták a konzekvenciát: az általuk kifejlesztett, egyelőre még kísérleti stádiumban lévő hormontartalmú készítmény javítja az emlőrákban szenvedők élet- és gyógyulási esélyeit.

Paul Goss professzor, az egyik torontói kórház professzora ugyanis azt állítja, hogy egy új, hormonális készítménnyel a mellrák korai szakaszában sikeresen lehet akadályozni az áttételek kialakulását és szaporodását, miközben a gyógyszer csökkenti a halálozási arányt azoknál is, ahol a rákos sejtek már átterjedtek a nyirokcsomókba.

A vizsgálatba - melynek eredményeit az amerikai klinikai onkológiai társaság New Orleans-i kongresszusán ismertették - a kutatók 5200 mellrákos nőt vontak be. Azt tapasztalták, hogy a korai stádiumban lévő betegeknél a szer 40 százalékkal csökkentette az áttételek kockázatát, míg azoknál, ahol már a nyirokcsomók is "megfertőződtek", az új hormonkészítménnyel kezelve két és fél év után 39 százalékkal kisebb volt a halálesetek száma, mint a más gyógyszerrel kezelt kontrollcsoportnál.

A gyógyszer nagy előnye, hogy hosszabb ideig is szedhető. (Az előbbi ugyanis csak viszonylag rövid ideig hatásos, ráadásul elég komoly mellékhatásai lehetnek.) Ami a mellékhatásokat illeti, a kutatók itt csak egy jelenséget tapasztaltak: a vele kezelt asszonyok között nőtt a csontritkulásos esetek száma.