Új termékenységi tesztet kísérleteztek ki Nagy-Britanniában, amely kimutatja, meddig képes megtermékenyülni egy nő - adta hírül a brit sajtó.

Az elmélet kiindulási pontja az, hogy petefészkében minden nő adott mennyiségű petesejttel születik, és élete során nem termel többet. A tudósok azt állítják, hogy képesek egyszerű ultrahangvizsgálattal megállapítani, hány petesejtet tartalmaz egy nő petefészke.

"Alapvetően arról van szó, hogy mostantól képesek vagyunk megállapítani, milyen gyorsan ketyeg egy nő biológiai órája, és mennyi ideje van a családalapításra, mielőtt az óra lejár" - mondta Hamish Wallace onkológus, a Human Reproduction (Emberi szaporodás) című folyóiratban megjelent tanulmány legjelentősebb szerzője.

A londoni Guardian című napilap cikke szerint az új technika segítheti azokat a nőket, akik olyan rákellenes kezelésben részesülnek, amely károsíthatja a petefészkeket, és csökkentheti a petesejtek számát. A vizsgálat azoknak a nőknek is hasznos információt nyújthat, akik "személyes vagy hivatásbeli okok miatt késleltetik a családalapítást" - idézte a tanulmányból a brit sajtó.