A Magyar Katolikus Egyház Miasszonyunk Női Kanonok Rendjének tulajdonába kerül vissza június 30-án a pécsi Teleki Blanka Leánykollégium; az erről szóló szerződést Toller László polgármester és Maróti Jolán M. Assumpta rendházfőnök írta alá a baranyai megyeszékhelyen, szerdán.

"Az ingatlanátadás alapja a volt egyházi ingatlanok tulajdoni rendezéséről szóló 1991-es törvény, valamint a pécsi képviselő testület közelmúltban hozott ez irányú határozata" - mondta el Toller László az aláírást követő sajtótájékoztatón. Szavai szerint a rend vállalja, hogy az épületben szeptember elsejétől változatlan feltételekkel működteti tovább a 260 férőhelyes leánykollégiumot, a felek pedig közösen rendezik az alkalmazottak jogi helyzetét, további foglalkoztatását.

A polgármester megjegyezte, a 45 dolgozó közalkalmazotti jogviszonya megszűnik, közülük 5 személy már korábban jelezte, nem kíván az intézménynél maradni. Az épületben éppúgy helyet biztosítanak a polgári, mint az egyházi iskolák tanulóinak.

A rendfőnök utalt rá, hogy az 1597-ben, Franciaországban alapított Miasszonyunk Női Kanonok Rend az államosításkor, 1949-ben veszítette el magyarországi ingatlanjait, melyek közül az elmúlt években többet visszakapott.