A jordániai képviselőház második nekifutásra is elvetette azt az eddig érvényben volt ideiglenes törvényt, amelynek értelmében a nők jogot kapnának arra, hogy beadják a válópert férjük ellen. Az AFP-nek hétfőn hivatalos forrásból is megerősítették, hogy a törvényhozás viharos vita után vasárnap este így döntött, annak ellenére, hogy a szenátus és a képviselőház közös bizottsága támogatta a szabályozást. A 83 jelenlévő képviselő közül 44 az ideiglenes törvény ellen szavazott, hiába biztosította a képviselőket Ahmad Hilajel vallásügyi miniszter arról, hogy az nem ellentétes a Korán előírásaival.

A nők válójoga ellen szavaztak a 2003-ban megválasztott 110 tagú törvényhozásban az iszlámisták és a törzsfőnökök. A testület 2003 augusztusában egyszer már ugyanígy döntött. Az ellenzők szerint az ideiglenes szabályozás sérti a saría vallási törvényét. Azt is kifogásolták, hogy a házassági korhatárt 18 évre emelte, míg korábban a nők 15, a férfiak 16 éves korukban köthettek házasságot.

Az ideiglenes válási törvény egyike volt annak a csaknem 200 hasonló szabályozásnak, amelyet királyi rendeletekkel léptettek életbe azt követően, hogy 2001-ben feloszlatták a parlamentet. Az alkotmány értelmében az ideiglenes törvényt a képviselőházi elutasítás után - a király által kinevezett - 55 tagból álló szenátus elé kell terjeszteni. Amennyiben a szenátus is elvetné, a két ház közös bizottsága dönt sorsáról.