Aktivisták kampányt indítottak Londonban az Európában élő muzulmán nők kendőviselési jogáért. A hidzsáb, a hagyományos muzulmán kendő viselésének témája heves vitákat kelt az egész kontinensen, rávilágítva a muzulmánok integrálásával kapcsolatos mély megosztottságra. A londoni városházán hétfőn 14 országból mintegy 250 küldött gyűlt össze, hogy kampányt indítson a kendőtilalom ellen, az emberi jogok megsértésének minősítve azt.

Az aktivisták leghangosabb támogatói közé tartozik Juszuf al-Karadi vezető muzulmán teológus, aki felszólította Franciaországot, hogy semmisítse meg a fejkendőnek a francia iskolákban szeptembertől bevezetendő tilalmát. Véleménye szerint "e tilalom gettómentalitást idéz fel". Mint mondja, ez nem egyeztethető össze a civilizációval, egyértelműen visszalépés, ellentétes a vallási és egyéni szabadsággal.

Több német tartomány is azt tervezi, hogy eltiltja a tanárokat a muzulmán kendő viselésétől. A múlt hónapban az Emberi Jogok Európai Bírósága elutasította egy török diáklány fellebbezését, aki 1998-ban azért nem járhatott az Isztambuli Egyetem orvosi karára, mert kendője sértette a hivatalos öltözködési előírásokat.