horoszkóp

A magyarok nem félnek a Naptól

MTI
MTI
2004.07.22. 16:52
A világ egyik legnagyobb kozmetikai konszernjének magyarországi felmérése szerint honfitársaink közül sokan nincsenek tisztában azzal, milyen káros hatásai lehetnek a napozásnak: a megkérdezettek egyötöde semmilyen napvédő készítményt nem használt a strandon.

A mogyoródi vízi csúszdaparkban az elmúlt két hónapban napvédelmi tanácsadást szervezett a Magyarországon is piacvezető híres francia kozmetikai cég, amelynek során kérdőívet töltöttek ki az érdeklődők napozási szokásaikról. A tanácsadás elsődleges célja a felvilágosítás volt. Mint kiderült, sokan nincsenek tisztában azzal, hogy rövid és hosszú távon milyen káros hatásai lehetnek a napozásnak. A megkérdezettek egyötöde semmilyen napvédő készítményt nem használ, pedig sokuknak volt már napallergiája, pigmentfoltja vagy anyajegye. Azok közül, akik vásárolnak valamilyen naptejet, vagy krémet, többnyire alacsony faktorszámút vesznek és abból is csupán egy tubussal egy szezonban.

Az arc, a vállak, a dekoltázs és a kezek jobban ki vannak téve a leégés és a bőrszárazság (ráncosodás) veszélyének és ezeken a területeken jelennek meg először a pigmentfoltok is. A gyerekek bőre különleges védelmet igényelne, de számukra külön kozmetikumot ritkábban vásárolnak még: a tanácsadáson résztvevő kisgyermekes családoknak csupán a fele vett olyan napozószert, amelyik víz- és homokálló is.