horoszkóp

Felére csökkenthető az emlőrák okozta halál

MTI
MTI
2004.07.22. 16:52
Legalább ötven százalékkal csökkenthető az emlőrák halálozási aránya a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szűrési program adatai szerint - mondta Varga Erzsébet, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) nyírségi osztályvezetője szerdán az MTI-nek.

A megelőző vizsgálat alapján műtétre javasolt és a szabolcsi gyógyintézetekben megoperált 132 beteg közül 72, vagyis 54,5 százalékuk, a tumor kialakuló stádiumában került műtőasztalra, amikor még a beavatkozás után szinte százszázalékos a teljes felépülés esélye - közölte sajtótájékoztatóján a térségi szűrés koordinációját irányító orvos.

Hozzátette: a 72 betegnél tapintással még nem lehetett kimutatni a daganatot, azt a szűrés derítette ki. A szakember "óriási dolognak" nevezte az első szűrési -adatokat, mert - mint elmondta - a mutató azt jelenti, hogy kétszeresére nőhet a betegség eddigi túlélésének esélye. Ez azért lényeges eredmény, mert a 35-65 év közötti nők esetében jelenleg vezető halálok a rák.

Az ÁNTSZ szabolcsi vezető munkatársa elmondta: a megyében a szűrési program 2002-2004 közötti első ciklusában a behívott 61 533 nő 71,3 százaléka, 43 860 vett részt. Az országos részvételi mutató 43 százalékos volt. Összesen 362 nyírségi nőnél találtak emlődaganatot, s javasoltak műtétet, s közülük 230-an más megyében végeztették el az operációt. Állapotukról egyelőre még nincs adata a szabolcsi ÁNTSZ-nek.