Ki hinné, hogy a férfiak többségét annyira vonzó párosítás - dús keblek és karcsú csípő - optimális a nők termékenysége szempontjából is? Lengyel kutatók ezt tényként közlik, s magyarázatot is adnak rá. Ránézésre meg lehet állapítani, melyik nő igazán termékeny, melyiknek van nagy esélye a bőséges gyermekáldásra - legalábbis ezt állítják lengyel kutatók.

A krakkói egyetem antropológusai és nőgyógyászai azt próbálták kideríteni, hogy van-e kapcsolat a női formák és a termékenységhez szükséges hormonok (az ösztrogén és a progreszteron) szintje között. Mint a Science et Vie című francia tudományos havilap írja, 119 lengyel nőt vontak be a kísérletsorozatba: a hölgyeket annak alapján választották ki, hogy kicsi, vagy nagy a mellük, illetve szűk, vagy széles a derekuk. Azt találták, hogy a négy lehetséges változat közül a gyermekáldás szempontjából a legjobb "párosítás" a nagy mellbőség és a darázsderék. Azoknak a nőknek a szervezete ugyanis, akiknek nagy a mellbőségük és keskeny a csípőjük, átlagosan 26 százalékkal több ösztrogént termel, mint a három másik csoport tagjai, márpedig ez a kutatók szerint nagyjából megduplázza a termékenységüket a többiekhez képest.

Ami a progreszteront illeti, itt a különböző csoportoknál csak 10 százalékos eltérést találtak: ráadásul a mell méretének mindebben nem volt szerepe, azaz a nagyobb mellbőség nem hozott magával nagyobb progreszteronszintet. E területen elég volt a női vonzerő másik forrása: a karcsú derék.