Útlevélköteles thai kakasok

MTI
MTI
2004.08.11. 16:13
Szabályos útlevelet kell kiváltaniuk mostantól a thaiföldi harci kakasoknak, ha saját tartományuk határain túl akarnak szorítóba lépni riválisaikkal. A kakasok illegális utazásainak megakadályozására 130 ellenőrző állomást létesítettek szerte az országban.

A bangkoki kormány a fertőző madárinfluenza terjedését kívánja korlátozni a hét elején hozott intézkedésével. Általános vélemény szerint az emberre veszélyes kórt az ázsiai országban éppen az igen népszerű sport versenyzői közvetítik utazásaikon. A népszerű kakasvetélkedőkön óriási tétek forognak: egy-egy bajnokra időnként 500 ezer bahtot - 12 ezer dollárt - is feltesznek a vakmerőbb fogadók. Az állatok tulajdonosainak így aztán megéri az útlevél is, és már a rendelkezés megjelenésének napján ötven kakasnak váltották ki a papírokat.

A két hónapra érvényes kakasútlevél igen hivatalos küllemű: szerepel benne az utazó igazolványképe, valamint azon orvosi bizonyítvány, amely tanúsítja, hogy az okmány tulajdonosa átesett a madárinfluenza-szűrésen. Az óvatosság felettébb indokolt, miután Thaiföldön nyolc ember halt meg a múlt télen a korábban ismeretlen járvány következtében, s az egészségügyi katasztrófa elhárítása érdekében több millió szárnyast kellett elpusztítani.