Melegdíjat kap a dán kormányfő

MTI
MTI
2004.08.13. 12:08
Melegek tüntetik ki Anders Fogh Rasmussen liberális dán kormányfőt, mert egy korábbi interjújában állást foglalt az azonos nemű párok templomi házasságkötési joga mellett.

A dán homoszexuálisok szövetségének "Az év lazaca" elnevezésű díját szombaton, a melegek évente szokásos örömünnepének és felvonulásának végeztével, a koppenhágai városházán adják át - jelentették be a dán fővárosban. Rasmussen nagyon örül a kitüntetésnek és személyesen veszi át a díjat - jelezte a miniszterelnöki hivatal. A Lazac-díjjal - mint arra az elnevezés is utal - azokat a személyiségeket tünteti ki a dán homoszexuális mozgalom, akik "bátran szemben úsznak az árral".

Rasmussen miniszterelnök nagy feltűnést keltett mind politikai, mind egyházi körökben januári interjújával, amelyben azt mondta, hogy szerinte engedélyezni kellene az egynemű párok templomi esküvőjét is.

A világon elsőként, 1989-ben, Dániában legalizálták az egyneműek egyfajta házasságát a regisztrált párkapcsolat formájában, ami azt jelenti, hogy az azonos nemű párok anyakönyvvezető előtt jegyeztethetik be élettársi viszonyukat.

1997-ben a királyság 11 püspöke beleegyezett abba, hogy a "melegházasságok" egyházi áldásban is részesüljenek, az azonos nemű párokat azonban nem jegyzik be az egyházi anyakönyvekbe.