Virtuális kéz segít az angol ápolónőknek

MTI
MTI
2004.08.23. 14:22
A tanulónővéreknek nem kell többé a betegeken gyakorolniuk - a jövendőbeli brit ápolónők az úgynevezett virtuális kéz segítségével sajátíthatják el szakmájuk alapfogásait. A UK Haptics brit cég által megalkotott háromdimenziós rendszer segítségével visszacsatolásos elv alapján működik, azaz visszajelzést küld az izmoktól és izületektől - olvasható az Utro.ru orosz hírportálon.

Első körben a nővérek az intravénás injekciók beadását gyakorolják majd a virtuális kézen, amelyen a most használatos műanyag modellekkel ellentétben különféle paraméterek állíthatók be, például sebek, csonttörések szimulálhatók rajta. A rendszer segítségével imitálni lehet az idős betegek törékeny vénáit is.

A rendszer még némi finomításra szorul, azonban már jövőre bekerül az oktatásba - a gyakorlóeszköz mintegy 300 fontba kerül majd. Ez némiképp drágább, mint a használatban lévő 65 fontos műanyag modellek. A nővérek azonban, amikor már hús-vér betegek közelébe kerülnek, rendelkeznek majd némi tapasztalattal, és nem a pácienseken kell elsajátítaniuk szakmájuk alapfogásait.